Två kvinnor räddade i Kanada tack vare Apples Emergency SOS via Satellite

Två kvinnor räddade i Kanada tack vare Apples Emergency SOS via Satellite

Den första användningen av den nya Apple Emergency SOS via satellit i B.C. kan ha räddat livet på två kvinnor som var strandsatta i vildmarken nära McBride i Kanada.

Apple Emergency SOS är en funktion tillgänglig med iPhone 14 som låter användare ansluta till nödtjänster via satellit, så att den kan användas utan WiFi eller mobiltjänst.

Lyckligtvis hade en av de två kvinnorna iPhone 14, när paret gick vilse på sin resa tillbaka till Alberta den 23 december 2022.

En olycka hade stängt motorvägen så kvinnorna kollade på Google Maps för en alternativ rutt och bestämde sig för att ta en omväg genom Holmes Forest Service Road.

Vägen var delvis plogat, som den hade plogats föregående vecka.

“Då var det i princip en vägg av snö och när de försökte ta sig igenom den fastnade de”, förklarade Dwight Yochim, senior manager för BC Search and Rescue.

Han sa att de var cirka 20 kilometer ner på vägen, fast i snön utan att någon visste var de var och ingen mobiltjänst.

“Det finns ingen mobiltjänst där men en av dem råkade ha den nya Apple-telefonen som har SOS i sig och aktiverade SOS och såvitt jag vet är det den första användningen av SOS i British Columbia.”

Yochim förklarade att när iPhone-användaren väl aktiverat SOS skickar den ett meddelande till ett Apples callcenter som sedan kontaktar Northern 911 som är ett callcenter i Kanada. Northern 911 aktiverar sedan ett samtal till räddningstjänsten i British Columbia med ett informationspaket som inkluderar försökspersonens GPS-plats.

RCMP och Robson Valley Search and Rescue kunde sedan använda GPS-platsen för att skapa strategier och förstå möjligheterna till vad som kan ha hänt och spekulerade att kvinnorna kan ha gått upp för skogsavverkningsvägen.

“De hittade kvinnorna, drog ut deras fordon och fick dem att vända om och tillbaka på vägen”, sa Yochim. “Det är sånt som potentiellt kan ha räddat deras liv.”

Yochim sa att utan denna teknik kunde processen att hitta dem ha varit en episk sökning som kan ha varat i över en vecka.

“Den här tekniken har potentialen att verkligen hjälpa oss att rädda liv och minska den tid det tar att göra det.”

Trots förbättringar i tekniken i iPhone 14, noterade Yochim att det alltid är viktigt att lämna en reseplan, berätta för folk exakt vart du ska, vem du kommer att vara med och vilken väg du kommer att ta.

Läs mer

/*********************************** * Script For FAQ Schemsa Accordion ************************************/